Fruktos rosakkan Hati?

CYCLE RICH – GET RICH THRU CHARITY.

Fruktos rosakkan Hati?

Fruktos rosakkan Hati?

DISEBABKAN kos rendah, sirap jagung merupakan bahan pemanis utama digunakan pengeluar minuman berkarbonat dan pelbagai minuman terproses. Sirap jagung juga dikenali sebagai sirap jagung fruktos tinggi di mana peratusan fruktos dikatakan jauh lebih tinggi berbanding glukos. Peratusan fruktos yang tinggi menjadikan sirap jagung digelar sebagai fruktos.

Peranan fruktos yang diambil dalam bentuk makanan dalam pembentukan obesiti dan penyakit hati masih lagi kontroversi. Beberapa kajian terdahulu menunjukkan masalah tersebut berpunca daripada fruktos dan diet yang terlalu tinggi dengan kalori.

Kajian yang dijalankan kepada model haiwan di Wake Forest Baptist Medical Center menunjukkan fruktos menyebabkan kerosakan hati secara pantas sungguhpun tanpa melibatkan penambahan berat badan.

Saintis-saintis penyelidik kajian tersebut mendapati kajian yang dilakukan pada haiwan yang selama lebih enam minggu tersebut menunjukkan haiwan yang diberi makan makanan fruktos tinggi mengalami kerosakan hati dua kali ganda berbanding tikus dalam kumpulan kawalan.

Kajian yang dimaksudkan berjudul Dietary Fructose Induces Endotoxemia and Hepatic Injury in Calorically Controlled Primates telah diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition (19 Jun, 2013).

Dr Kylie Kavanagh, D.V.M, penolong profesor patologi-perubatan komparatif di Wake Forest Baptist dan ketua kajian tersebut berkata, “Adakah kalori semata-mata kalori? Adakah ia dijadikan semua serupa (dari segi tenaga sahaja tanpa memeriksa kesan fisiologi)? Berdasarkan kajian ini, kami menyatakan bahawa ia tidak serupa.”

Dalam kajian terdahulu seperti dimasukkan sebagai rujukan dalam artikel yang dilaporkan dalam jurnal tersebut, Dr Kavanagh dan rakan-rakan penyelidiknya telah mengkaji monyet-monyet yang dibenarkan untuk makan makanan lemak rendah yang ditambah dengan fruktos sebanyak mana yang mereka mampu makan selama 7 tahun.

Haiwan yang diberi makan diet fruktos tinggi sebanyak mana yang mereka mampu makan didapati mengalami pertambahan berat badan sebanyak 50 peratus berbanding dengan kumpulan kawalan.

Haiwan-haiwan tersebut juga didapati mengalami diabetes pada kadar 3 kali ganda berbanding kumpulan kawalan. Selain itu ia juga mengalami hepatic steatosis yang juga dikenali sebagai penyakit hati berlemak bukan berpunca daripada alkohol (non-alcoholic fatty liver disease).

Kumpulan saintis penyelidik kajian tersebut berhadapan dengan soalan mengenai apakah yang menyebabkan kerosakan hati pada haiwan tersebut. Adakah ia kerana haiwan-haiwan kajian mengalami peningkatan lemak (membentuk obesiti dan hati berlemak) berpunca daripada makan terlalu banyak atau terdapat sebab-sebab lain?

Kajian tersebut sebenarnya direka bertujuan menghalang peningkatan berat badan. Sebanyak 10 ekor monyet pertengahan umur yang tidak pernah makan fruktos telah dibahagi kepada dua kumpulan berdasarkan bentuk tubuh dan ukur lilit pinggang yang berpatutan. Selama lebih 6 minggu, satu kumpulan diberi makan makanan yang dikawal kalorinya.
Makanan tersebut mengandungi 24 peratus fruktos.

Monyet-monyet dalam kumpulan kawalan juga diberi makan makanan yang dikawal kalorinya namun mengandungi paras fruktos yang amat rendah iaitu lebih kurang 0.5 peratus.

Makanan yang berikan pada kedua-dua kumpulan mengandungi paras lemak, karbohidrat dan protein yang serupa. Yang berbeza ialah sumber.

Dr Kavanagh berkata makanan fruktos tinggi terdiri daripada tepung, mentega susu, lemak khinzir, telur dan fruktos (bahan utama sirap jagung) yang dikatakan serupa dengan makanan kebanyakan orang Amerika Syarikat. Sebaliknya haiwan-haiwan kumpulan kawalan menerima makanan terdiri daripada karbohidrat kompleks dan protein kacang soya.

Pada setiap minggu saintis penyelidik akan menimbang haiwan-haiwan dari kedua-dua kumpulan serta mengukur saiz ukur lilit pinggang. Kemudian, mereka akan mengubah jumlah makanan bagi mencegah pertambahan berat badan.

Pada penghujung tempoh kajian, saintis penyelidik menyukat penanda biologi kerosakan hati menggunakan sampel darah. Selain itu mereka memeriksa jenis bakteria yang terdapat dalam sampel tinja dan biopsi usus.

“Perkara yang menjadikan kami terkejut ialah apabila mendapati hati mengalami kerosakan pada kadar pantas dan kerosakan hati amat teruk. Keadaan tersebut berlaku tanpa penambahan berat badan sebagai faktor,” kata Dr Kavanagh. “6 bulan pada monyet bersamaan lebih kurang 6 bulan pada manusia.”

Pada kumpulan fruktos tinggi, saintis penyelidik mendapati jenis bakteria tidak berubah. Namun ia berpindah ke hati secara lebih pantas dan menyebabkan kerosakan organ tersebut. Dr Kavanagh berkata paras fruktos yang tinggi dipercayai menyebabkan usus menjadi tidak stabil (penulis: mungkin yang dimaksudkan ialah tidak harmoni bagi kehidupan bakteria berkaitan) berbanding keadaan biasa. Hasilnya ialah bakteria berpindah pada kadar 30 peratus lebih tinggi dari keadaan biasa.

Kekurangan yang berlaku dalam kajian tersebut ialah ia hanya menguji fruktos sahaja dan bukan dekstros. Fruktos dan dekstros merupakan gula ringkas yang terdapat secara semula jadi pada tumbuh-tumbuhan. Dekstros juga dikenali sebagai glukos. Ia merupakan bahan bakar utama untuk penjanaan tenaga dalam mitokondria pada tubuh manusia.

Sehubungan itu Dr Kavanagh berkata, “Kami menggunakan fruktos dalam kajian kerana ia merupakan gula yang biasa terdapat dalam makanan penduduk Amerika Syarikat. Namun, berdasarkan penemuan kajian, kami tidak dapat membuat kesimpulan bagi menyatakan fruktos menyebabkan kerosakan hati.”

Selanjutnya beliau berkata, “Kami hanya boleh menyatakan gula (fruktos) berlebihan menyebabkan bakteria keluar dari usus ke saluran darah dan seterusnya menyebabkan kerosakan hati.”

“Kerosakan hari bermula tanpa peningkatan berat badan. Keadaan ini seharusnya mendapat perhatian kerana kebanyakan doktor dan saintis percaya bahawa lemak yang terdapat pada / sekeliling tisu dalam tubuh yang menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.”

Pada masa akan datang, kumpulan saintis penyelidik dari The Wake Forest Baptist bercadang untuk memulakan sebuah kajian menggunakan perimeter kawalan yang serupa tetapi menguji kedua-dua fruktos dan dektros pada tempoh yang lebih lama.

Sebuah kajian terkini berbentuk analisa-meta berjudul Effect of fructose on markers of non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD): a systematic review and meta-analysis of controlled feeding trials yang berbit dalam European Journal of Clinical Nutrition, 2014 mendapati bahawa fruktos sebagaimana glukos hanya akan menyebabkan penyakit hati berlemak bukan berpunca daripada alkohol (non-alcoholic fatty liver disease) dan membentuk pelbagai penyakit jika diambil secara berlebihan.

Pembaca budiman dijemput membaca artikel penulis berjudul Fruktos lebih bahaya daripada Sukros? dalam Sinar Harian atas talian di http://www.sinarharian.com.my/rencana/fruktosa-lebih-bahaya-daripada-sukrosa-1.40572.

sumber : sinarharian.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s