Penyelidik UTM – Metanol Sebagai Bahan Api.

PROFIT-LINK QUANTUM ENERGY Q-LINK CARD.

Penyelidik UTM – Metanol Sebagai Bahan Api.

methanol-gas

Penyelidik UTM Hasilkan Membran Elektrolit Polimer

Universiti teknologi Malaysia berjaya menghasilkan membran elektrolit polimer dalam usaha memperkenalkan penggunaan cecair metanol sebagai bahan apai untuk menjana kuasa atau elektrik.

Ketua penyelidik, Juhana Jaafar berkata, kajian dijalankan tujuh penyelidik Fakulti Kejuruteraan Petroleum dan Kejuruteraan tenaga Diperbaharui (FPREE) sejak 2003dihasilkan selepas mendapati kemerosotan simpanan sumber bahan api yang menyumbang kepada kenaikan harga minyak.

Katanya, Speek-Nanoclay Membrane dicipta untuk memastikan pemisahan 100 peratsu bahan api metanol kepad elektrik melalui membran berasaskan tanah liat.

Murah, mudah diperolehi

“Cecair metanol serendah satu molar adalah murah dan mudah diperolehi daripada produk sampingan industri petrokimia. Ada tiga bahan utama digunakan untuk pembuatan membran elektrolit polimer iaitu sulfona-poli-eter-ketone, tanah liat jenis Cloisite dan penserasi jenis triminopyrimidine.

“gabungan bahan unit ini menyumabng impak besar kepada kehilangan atau kebocoran bahan api metanol melalui membran, yang berlaku kepada membran komersial,” katanya kepada pemberita di Pusat Penyelidikan Teknologi Membran Termaju (AMTEC), UTM, di sini pada hari selasa 12/11/2013 semalam.

juhana berkata, selain menyumbang kepada pelepasan sifar gas toksik terhadap alam sekitar kerana hanya wap air dilepaskan, ciptaan itu juga dapat digunakan sebagai bahan bakar dengan lebih efektif.

“Ciptaan ini mempunyai kemampuan untuk mengelakkan pembaziran dalam kerugian bahan api metanol, terutamanya membabitkan penggunaan kenderaan masa kini. Penggunaan atau pembakaran bahan fosil berbahaya kepada alam sekitar disebabkan tahap pelepasan gas bertoksid karbon dioksida dan karbon monoksida yang tinggi,” katanya.

Sumber – Berita Harian
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s