Tips Penjagaan Bateri Kereta (Bateri Kering/Bateri Basah)

Penjagaan bateri kereta sangat penting untuk memastikan jangka hayat bateri kereta panjang dan ia juga dapat memastikan perjalanan yang selamat. Bateri kereta terbahagi kepada dua; 1) Bateri Kering 2) Bateri Basah.

Tempoh biasa jangka hayat untuk bateri basah boleh mencecah 3-4 tahun manakala bateri kering pula 2 tahun. Dengan penjagaan yang elok, jangka hayat bateri boleh dipanjangkan dan kos yang tinggi untuk menukar bateri baru juga dapat dielakkan.

PROFIT LINK

BATERI BASAH

PROFIT LINK

BATERI KERING

Bagaimana cara untuk menjaga bateri kereta supaya tahan lama?

1- Bagi bateri basah, pastikan tahap sukatan air bateri (asid sulfurik) sentiasa diperiksa supaya tidak kering. Tidak bagi bateri kering kerana ianya “Free Maintenance”. Apa yang perlu dilihat pada bateri kering ialah penunjuk cas bateri, “jika ianya hijau – OK : Jika ianya hitam – KO” maknya bateri anda perlu ditukar dengan segera.

2- Pastikan wajar penyambungan pada bateri dicabut jika anda ingin meninggalkan kereta untuk jangka masa yang lama bagi mengelakkan penyambungan cas berlaku.

3- Elakkan tombol terminal positif/negatif berkarat atau ada serbuk putih. Cara untuk mengelakkan dengan menyapukan gris atau bersihkan dengan natrium karbonat (baking powder) kemudian bilas dengan air panas. Cara paling mudah adalah spray dengan silikon anti-karat.

Sekian tips dari kami, cara penjagaan bateri adalah seperti di atas. Jangan nak rebel cuba tambah fakta yang mengarut. Benda di dunia ni tak ada yang kekal selamanya, kalau bateri kereta dah sampai hayat maknanya dah sampai masa tukar baru.

SUMBER:ARENAKERETA.COM

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s