RESEPI SLIM DIET 2 – SAMBAL UDANG PETAI

RESEPI SLIM DIET 2 – SAMBAL UDANG PETAI

Image

BAHANNYA:

20 ekor udang (sederhana besar dibersihkan tinggal ekor)
1 mangkuk tauhu faa cili kering kisar
petai (ikut suka)
2 labu bawang besar (sederhana besar)
3 ulas bawang putih
1½ inci belacan (kalau guna)
½ cawan air asam jawa atau 1 keping asam keping
1 sudu kecik gula atau secubit aji
garam

CARA:

Tumbuk hingga halus bawang merah dan bawan putih bersama belacan (kalau guna). Panaskan kuali, bubuh minyak. Bila minyak dah panas, masukkan petai yang telah dikopek dan belah dua. Golek2 hingga separuh masak dan keluarkan. Masukkan pula bahan tumbuk dan goreng hingga garing. Kemudian masukkan cili kisar dan perlahan api. terus goreng hingga terbit minyak. Kemudian masukkan sedikit air dan masak lagi hingga bahan2 tadi benar2 garing. Kemudian masukkan air asam jawa. Kalau guna asam keping, masukkan air sebanyak ½ cawan. Kemudian besarkan api, masukkan udang, goreng pantas2 selama dua minit. Masukkan pula petai, gula atau serbuk perasa dan garam. Jangan masak terlalu lama. Rasa dan padam api. Kalau masa terlalu lama udang jadi keras.

SELAMAT MENCUBA!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s