INFO SLIM DIET II : UBAT DIET ‘BERACUN’ DIRAMPAS

INFO SLIM DIET II : UBAT DIET ‘BERACUN’ DIRAMPAS

Oleh: Wartawan Sinar Harian

Tarikh: June 7, 2012

PUCHONG – Orang ramai, terutama wanita yang gemar mengambil produk melangsingkan badan berasaskan buah-buahan, diminta berwaspada kerana disahkan mengandungi bahan kimia beracun, sibuteramine. Difahamkan produk berkenaan memberi kesan buruk kepada saraf otak jika diambil secara berterusan, meskipun ia berkesan dan membantu mengurangkan berat badan.

Perkara itu didedahkan Bahagian Penguat Kuasa Farmasi, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), yang membuat serbuan ke atas sebuah syarikat produk kesihatan di Bandar Puteri Puchong di sini, serentak dengan semua stokis di seluruh negara.

Timbalan Pengarahnya, Wan Hamid Wan Ibrahim berkata, ratusan ribu paket minuman pelangsingan yang dikeluarkan syarikat berkenaan bernilai setengah juta ringgit dirampas, selepas pihaknya menerima aduan daripada Persatuan Pengguna Negeri Sembilan sebulan lalu.

“Syarikat berkenaan membuat pembungkusan semula, termasuk menukar bentuk dan nama produk , dengan alasan penambah baikan.

“Bagaimanapun, selepas produk itu dihantar ke makmal kimia untuk diuji, ternyata mereka masih mengekalkan kandungan racun terbabit,” katanya.

Menurutnya, syarikat yang sudah beroperasi lebih setahun itu mempunyai puluhan stokis di seluruh negara, selain pengguna tetap yang meyakini keberkesanannya tanpa mengetahui mereka terdedah kepada bahaya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s